Téma: Informace o KME
Dne 26.ledna 2009 byla otevrena webova stranka programu KME:
Naposledy upravil: klima (26.01.2009 10:51:14)
Vítejte v diskusním fóru FEL! Toto fórum je určeno pro všechny členy akademické obce FEL a veřejnost, zejména pak pro absolventy a zájemce o studium na FEL. Zeptejte se Akademického senátu, pedagogů, vedení, Vašich kolegů na to, co Vás zajímá! Diskusní fórum zřídil AS FEL, aby zvýšil informovanost a podpořil diskuze členů akademické obce.
Nejste přihlášen.
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Dne 26.ledna 2009 byla otevrena webova stranka programu KME:
Naposledy upravil: klima (26.01.2009 10:51:14)
Ahoj, chcel by som sa opýtať, ktorý odbor si vybrať (nie len v rámci tohto programu, celkovo na FEL), ak mám záujem o telekomunikácie
Ahoj, chcel by som sa opýtať, ktorý odbor si vybrať (nie len v rámci tohto programu, celkovo na FEL), ak mám záujem o telekomunikácie
Ahoj, na KME si určitě něco vybereš. Nejspíš zaměření Síťové a informační technologie, případně Komunikační technika
Doporučuji podívat se na studijní programy (obsah) na http://kme.fel.cvut.cz a pak na stranky katedry telekomunikační techniky http://www.comtel.cz/cz a z nich i na odkazy na další činnosti (např. http://www.sitronicscentrum.cz/cz/), kde si pak můžete dobře vybrat náměty nejen pro práci na projektech, ale třeba i pro činnost nad rámec studia v podobě výzkumu či spolupráce s některým podnikem apod.
Vďaka
Chcel by som sa ešte poradiť - bohužiaľ som po gympli šiel študovať ekonómiu, skutočne som si myslel, že to nie je len nadstavba gymnázia, ale ukázalo sa, že je to fakt fraška a zbytočne takto strácam 1 rok. Na gympli som mal z matiky a fyziky jednotky, ale z fyziky som von už 2 roky a z matiky v podstate rok, pretože to, čo tu berieme je fakt primitívna matika. Preto rozmýšľam, či by som sa do toho ešte dostal, nerád by som po prvom vypadol . Myslíte, že aj po roku bez zložitej matiky sa do toho človek dokáže dostať ?
v pohodě
navíc je jen jediná možnost jak to zjistit: zkusit to
Vďaka
Chcel by som sa ešte poradiť - bohužiaľ som po gympli šiel študovať ekonómiu, skutočne som si myslel, že to nie je len nadstavba gymnázia, ale ukázalo sa, že je to fakt fraška a zbytočne takto strácam 1 rok. Na gympli som mal z matiky a fyziky jednotky, ale z fyziky som von už 2 roky a z matiky v podstate rok, pretože to, čo tu berieme je fakt primitívna matika. Preto rozmýšľam, či by som sa do toho ešte dostal, nerád by som po prvom vypadol
. Myslíte, že aj po roku bez zložitej matiky sa do toho človek dokáže dostať ?
Mysleni je jako plavani. Lze se to naucit, ale nejde to zapomenout .
Dobré odpoledne,
ráda bych vás požádala o radu, neboť jsem v pozici, kdy se rozhoduji, "co dál" (přestože jsem ještě neukončila středoškolské studium; vzhledem ke státním maturitám budu maturovat z matematiky, rovněž budu mít možnost maturovat z fyziky). V současné době jsem studentkou druhého ročníku Střední průmyslové školy grafické, konkrétně oboru Užitá fotografie a média. Ráda bych svá vysokoškolská studia zaměřila ještě jiným směrem a zvýšila tak svou šanci na uplatnění na trhu práce.
Velice mne zaujal program KME, především pak (bakalářský) studijní obor "Multimediální technika", kde je jednou z aplikačních oblastí i mně blízká (digitální) fotografie. Co mne však zaujalo ještě více jsou oblasti týkající se zvuku! Přestože se zvukovou technikou nemám žádné praktické zkušenosti, při pozorování zvukařů jsem vždy byla ohromena; myslím, že by mne to bavilo.
Tolik na úvod, nyní však k mému dotazu - myslíte, že je program KME vhodný pro člověka sice se zájmem, avšak s absencí praktických zkušeností? Měla bych reálnou šanci úspěšně dokončit studium, přestože jsem nestudovala ani gymnázium, ani vyloženě technicky zaměřený obor (z čehož např. vyplývá, že fyzikální a matematické znalosti bych z větší části musela nabýt během nadcházejících cca dvou let)?
Děkuji. :-)
Ahoj Terezo,
pokud si ve třeťáku a čtvrťáku střední školy zajistíš kurzy matematiky a fyziky a vezmeš to zodpovědně, tak budeš mezi spolužáky dokonce vynikat. Z matematiky se v prvním semestru KME berou základy analýzy (inspekce funkcí, derivace, integrály) a já ti doporučuji, abys toto všechno už při nástupu ke studiu uměla. Jakkoli mohou tyto pojmy znít děsivě, věz, že náročností spadají někam mezi učivo střední a vysoké školy. Nemusíš v látce vynikat, ale základní přehled a trénink s počítáním příkladů ti velmi ulehčí průchod předmětem.
V prvním semestru tě totiž ještě čeká algebra, která je prvním skutečným testem libovolného studenta FELu. Je to předmět náročný na abstraktní myšlení i přesnost vyjadřování a vyplatí se mu věnovat velkou pozornost a opravdu hodně času. Ušetřený čas z matematické analýzy investuješ zřejmě zde, a bude to čas dobře investovaný.
Dál se můžeš těšit na Fyziku 1, což soudě podle sylabu je průlet středoškolskou fyzikou. Možná s přídavkem kvantové mechaniky, která se nebere všude. Pročti si sylaby (http://www.fel.cvut.cz/cz/education/bk/ … 63304.html) a odpověz si na otázku, zda většinu ze zmíněných pojmů znáš nebo jsi aspoň už při dosavadním studiu slyšela. Pokud ne, pak se leccos dá dohnat doučováním z fyziky a později i v průběhu semestru. Času máš ještě opravdu hodně.
Závěrem asi toliko: pokud jsi pilná (nebo geniální), nebudeš mít problém. Jsou známy případy studentů, kteří na FEL nastoupili s minimálními znalostmi matematiky a programování a taky bez potíží vystudovali. Samozřejmě na každého takového připadají dva další, kteří v prváku odpadnou, když na ně udělá bububu algebra. A pokud si navíc v dalších dvou letech budeš průběžně doplňovat znalosti matematiky a fyziky až na takovou úroveň, že budeš alespoň něco vědět o každém tématu, které si můžeš přečíst v sylabech programu, pak se tvůj průchod prvním semestrem velmi usnadní. A zkušenost nám, studentům, říká, že s každým dalším semestrem je studium (podotýkám pouze subjektivně cítěno) snazší a zábavnější.
Jo, a nejsem studentem tohoto programu, takže pokud jsem někde plácl naprostý nesmysl, budu rád, když mě někdo z kolegů opraví.
Příjemný den,
dovolím si připojit několik poznámek. Jak psal kolega výše, důležitější je přístup, než suma znalostí v okamžiku vstupu na fakultu. A z Vašeho příspěvku vyplývá, že s tím problém nebude. Na stránkách programu KME je odkaz na představu našich matematiků o potřebných znalostech http://math.feld.cvut.cz/0educ/priprava/priprava.htm . Kromě toho budou jistě reagovat na zkušenosti se státními maturitami (na požadované znalosti) a provedou případné korekce. A pak ještě jedna poznámka, náplň programu je poměrně široká. Pokud máte "nestandardní" specializaci a využijete během studia možností pro její uplatnění, tak budete (přes možné určité problémy v začátcích) mít značnou výhodu v závěru a zejména v uplatnění po studiu.
Dobrý večer,
velice děkuji za všechny rady a poznámky. Ve čtvrtek se chystám navštívit DOD; počítám, že se tedy definitivně rozhodnu, jak budu postupovat. Čím více však pročítám toto DF a stránky ČVUT/FEL/KME, tím více ve mne roste touha učit se novým věcem a tvrdohlavě si prosadit svou - tedy pokusit se připravit ke studiu a snad i úspěšně vystudovat. :-)
Ještě jednou mnohokrát děkuji!
Jestliže jsi na průmyslovce, myslím, že s matematikou nebudeš mít problém, jsem ve čtvrtém ročníku průmyslovky ač elektrotechnické ne grafické, ale průmyslovka to je. A veškeré učivo, které se na vysoké požaduje na vstupu se na průmyslovkách učí ;-). Takže myslím, že s matikou nebudeš mít problém, Zádrhel bych viděl u fyziky, které je málo (aspoň tedy u nás), ale se zapálením lze vše dostihnou :-)
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.