1

Téma: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Jako prvák, který studoval 4 roky v zahraničí, se nemohu dotknout něčeho, co mě týden před prázdniama a tento týden šokovalo na fakultě. Jsou to oba bufety, které nás staví do 70.let minulého století a to jak kulturou stolování tak výběrem a kvalitou nabízených "pokrmů". Smažené blafohranolky s kusem suchého masa a universální černoomáčkou z Makra, moukou zahuštěné guláše ohříváné v mikrovlnce. Cheeseburgery s EIDAMEM a suché housce., párky bez masa (víte, že to kupujou v Makru a má to 42% masa ??), univerzálsní sekaná beu chutí, saláty s nejhorší kvalitou šunky, s prošlou majonézou a zaschlostí nahoře, sladké tlamolepy jako nápoje .... , cukrovinky jak z cukrárny před 60.lety a hlavně ČESKÉ PRESSO z automatu. CHeesburgery a burgery nejsou smažené ale ohřívané v MIKROVLNCE !!!

2

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

No pochybuju, že fakulty mají nějakou velkou schopnost regulovat koncept bufetů, neb je neprovozují a pokud vím, tak ani nedotují. V okolí fakulty je spousta krásných restaurací různých konceptů. Od tebou zavrhovaných českých jídel seženeš v dochozí vzdálenosti i thajské, indické, japonské, nebo i čistě veganské jídlo. V bufetu mi taky nechutná, tak tam nechodím, ale dokud bude dostatečné množství lidí akceptovat to, co se tam podává za jídla, budou to vařit dál. IMHO takovéto anonymní výkřiky toho moc nenapraví, spíš to naopak evokuje pocit, že se z hovna stala Přemyslovna...

3

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Základní problém je v tom, že to tak zaměstnanci chtějí. Pamatuji už několik debat a snad i hlasování (za děkana Kučery) o tom, co vlastně chceme: Zda kavárnu či něco podobného na úrovni 21. století, anebo bufet (české) úrovně století 20. No a vždy vyšla vítězně výdejna bramborových salátů = bufet. Úroveň těchto zařízení prostě odpovídá úrovni nás akademiků.

Naposledy upravil: sebekm1 (04.09.2013 23:29:24)

4

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Jsem přesvědčen, že nároky na stravování stejně jako třebas vkus v oblékání, sečtělost, znalost cizích jazyků, (dnes už i) zkušenost ze zahraničí ale i úroveň vyjadřování, že tyto všechny (a ještě pár dalších) indikátorů docela přesně odráží kulturní vyspělost jedince či skupiny. Tedy nevěřím, že pouhé nahrazení junk food podávaného v bufetech ČVUT hamburgery z dejvické restaurace Argument zvýší automaticky kulturu, dokud se lidé současně nenaučí i kritické názory říkat a prosazovat slušně (třebaže razantně), přestanou ostatní označovat za prasata, hlupáky a stupidní (viz vedlejší vlákno) a nenajdou v sobě odvahu se podepsat...

Naposledy upravil: hurak (04.09.2013 09:47:07)

5

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Michael Šebek (sebekm1) napsal:

Hrozné a bufet v Dejvicích není lepší. Základní problém je v tom, že to tak zaměstnanci chtějí. Pamatuji už několik debat a snad i hlasování (za děkana Kučery) o tom, co vlastně chceme: Zda kavárnu či něco podobného na úrovni 21. století, anebo bufet (české) úrovně století 20. No a vždy vyšla vítězně výdejna bramborových salátů = bufet. Úroveň těchto zařízení prostě odpovídá úrovni nás akademiků.

Bohuzel nezbyva nez souhlasit. Jak rika prof. Sebek, bohuzel se zde porad najde dost "konzumentu" kteri s neochvejnou odvahou hrace ruske rulety bufet !OPAKOVANE! navstevuji.

Holt konzumentu je dost, aby se bufet uzivil, a my ostatni proste do bufetu nechodime, pripadne se radeji kompletne vyhybame i celemu patru kde se bufet nachazi. Dalo by se rict typicky obrazek ceskeho pristupu k veci.

Ale ze by to byl nazor vetsiny studentu/akademiku? Doufam ze az tak spatne to nebude. Premyslim, jestli by bylo na elektrofakulte prilis slozite cas od casu o podobnych zalezitostech nechat rozhodovat kompletni akademickou obec (snad by se zapojilo dostatek studentu i akademiku, i kdyby hlavni cenou za ucast v hlasovani nebyl tablet), a mohli bychom opravdu konstatovat ze bufet podobnych parametru jako mame ted reflektuje demokratickou vuli akademicke obce.

A v pripade kdy by i po podobnem hlasovani zustala uroven zdejsiho "gastronomickeho" zarizeni na podobne urovni, alespon by to byl jasny signal o "urovni" zdejsi akademicke obce pro okoli univerzity, vcetne potencialnich budoucich studentu ci akademiku...

Podobne jsem premyslel i o kvalite obcerstveni ve studovne - co takhle pri podobnych vyberovych rizenich zkusit oslovit spolecnosti ktere podobne sluzby komercne provozuji, pri vhodnych podminkach by zajem mit mohli, a tezili bychom z toho vsichni (vcetne zmineneho provozovatele)... A tohle rozhodne neni jen blazniva myslenka, na rade univerzit jsem jiz podobny pristup videl, dost casto se o dostupne prostory deli dva ruzni provozovatele, kteri se perou o potencialni zakazniky... Proc by tohle neslo udelat u nas ???

6

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Opovrhovat lidmi, kteří jedí zmíněné věci, je ubohé, někomu blafy chutnají, de gustibus...
Problém je nárazový provoz buffetu (přestávky), na nějakou vysokou gastronomii to asi nebude nikdy.
Pokud by se druhé stravovací (nenormalizační.... i když já normalizační buffet pamatuji a masa bylo v párcích rozhodně více tenkrát, už proto, že příslušná chemie nebyla k dispozici:-)) mohlo uživit, nebylo by to špatné.
Pokud není smluvně sortiment upraven, těžko něco nařizovat podnikateli, jehož cílem je tvorba zisku: pravděpodobně mu současný stav vyhovuje.

7

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

(Karel 2) napsal:

Jako prvák, který studoval 4 roky v zahraničí...

To by mne zajimalo, ktera skola je tak stastna, ze ma v bufetu dobre jidlo. Navstivil jsem podobna zarizeni odhadem tak na 30 univerzitach na celem svete (USA, Japonsko, Cina, zapdni Evropa) a vzdy to bylo dost hrozne. Osobne hamburgry nejim, ale opravdu dobry burger pod 10 dolaru kupite dost tezko (zkusenost z Texasu, kde se s nimi dost mazli). Kolik takovych by se asi prodalo? Bufet je proste vsude vydejna levnych potravin, nebot prodejem drahych (= kvalitnich) by se neuzivil. Studenti, kteri jsou vsude hlavnim zakaznikem, proste nikde na svete nemaji dost penez. Ze tam chodi i moviti (i nas i vsude na svete) je pak vec osobni, nema cenu to odsuzovat.
Tezko pozadovat lepsi sluzby i proto, ze minimalne 3 mesice v roce zadne zakazniky nemate...

Spis nez na sortiment by mohla skola dohlednout na kulturu stolovani - ty stoly v Dejvicich vypadaji opravdu priserne. Ale to je asi problem s mistem.

8

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Tomáš Polcar (polcatom) napsal:
(Karel 2) napsal:

Jako prvák, který studoval 4 roky v zahraničí...

To by mne zajimalo, ktera skola je tak stastna, ze ma v bufetu dobre jidlo. Navstivil jsem podobna zarizeni odhadem tak na 30 univerzitach na celem svete (USA, Japonsko, Cina, zapdni Evropa) a vzdy to bylo dost hrozne. Osobne hamburgry nejim, ale opravdu dobry burger pod 10 dolaru kupite dost tezko (zkusenost z Texasu, kde se s nimi dost mazli). Kolik takovych by se asi prodalo? Bufet je proste vsude vydejna levnych potravin, nebot prodejem drahych (= kvalitnich) by se neuzivil. Studenti, kteri jsou vsude hlavnim zakaznikem, proste nikde na svete nemaji dost penez. Ze tam chodi i moviti (i nas i vsude na svete) je pak vec osobni, nema cenu to odsuzovat.
Tezko pozadovat lepsi sluzby i proto, ze minimalne 3 mesice v roce zadne zakazniky nemate...

Spis nez na sortiment by mohla skola dohlednout na kulturu stolovani - ty stoly v Dejvicich vypadaji opravdu priserne. Ale to je asi problem s mistem.


neluvím za zakladatele, ale já osobně zažil kavárnu v Santanderu (UIMP) a v Berlíně a Mnichově a vždy to mělo atmosféru, vlastní výrobu částu potravin atp.   Vždyt tam snad nemusí dělat hotovky, které jsou dnes absolutbně mimo jakoukolv kvalitu. O burgery nejde, ty nejsou nutné. Já to pochopil tak, že dělat burger v mikrovlnce je zločin .... Uznávám ale, že když někdo vstoupí do menzy a trpí tu hrůzu, tak si ji časem přestane uvědomovat. Takového člověka neomlouvám ale lituji, protože to po padesátce těžce odnese.  Nalinkuju nějaký fotky, pokud něco najdu ...

9

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

http://bydleni.idnes.cz/studenti-maji-n … ektura_rez
Další články k tématu: České vysoké učení technické - ČVUT, ČVUT, Kanalizace big_smile

10

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Reakce na různá témata souhrnně:

"Problém přestávek" je odborný problém a jistě má řešení. Přestávky přece mají i na všech těch školách s řádově lepšími "cafeteriemi". Proste se všechno musí umět.

Nemyslím, že studenti mají méně peněz. Nebo mají, ale mají jiné priority. Na několika místech ve světě jsem si všiml, že obchody a restaurace (nemluvím o michelinovských) v okolí škol bývají dražší než ty o něco dál. Ptal jsem se proč a obvyklé vysvětlení bylo: Studenti hlavně nemají čas a nechtějí ho ztrácet. Hospodyně typicky obejde několik krámů a koupí nejlevnější housku široko daleko, student si ji koupí v nejbližším obchodě aby měl čas na důležitější věci. Nebo uvažte ty ceny v copycentru v Dejvicích.

V bufetu na KN student často platí kolem stovky za blafy, přitom je (v době oběda) v dosahu dost restauraci s dobrým jídlem za podobnou cenu. Večer to neplatí, to jsou mnohem dražší. Pokud by si student mohl odnést svou část příspěvku na menzu jinam, byly by možná menzy prázdné. Jako to dělají učitelé se stravenkami.

Několik příkladů:
Padova menza – za levnou cenu několik chodů, velký výběr čerstvých salátů a dokonce i sklenička vína v ceně.

Padova fakulta – ve sníženém přízemí byl skutečný italský bar, nerozlišitelný od toho běžného na ulici. Padrone v červené zástěře tam podával skvělou kávu a učitelé tam chodili na aperitivy.

LAAS Toulouse (sice není úplně škola, ale doktorandy a učitele tam mají): dobrá francouzská kuchyně, nabízí i šampaňské a dobrá vína, majitelé nabízeli lidem také uspořádání slavností: obědy promoční, po obhajobě, lidé si tam nechávali uspořádat i třeba oslavy narozenin dětí či svých. Kvalita srovnatelná s restauracemi, ceny menší (instituce dotuje nájem). To je mimochodem zvykem i jiných zemích. Majitel zdaleka nemusí vydělávat jen na „přestávkách“.

A to nemluvím o amerických univerzitách: osobně postrádám jejich profesorské kluby, znáte to z filmů: kožená křesla, tlumené osvětlení, dobrá whisky a obsluha – no a občas dají všichni profesoři jednomu z nich na znamení úcty svá drahá pera smile

Mimochodem, zdá se mi, že v Dejvicích je konečně rozumný podnik, ze strany nové knihovny. Nebyl jsem tam, ale pospíchal několikrát kolem, byl velmi lákán atmosférou a litoval, že nemám čas posedět. Při míjení našich bufetů spíše zrychlím.

Naposledy upravil: sebekm1 (05.09.2013 00:04:39)

11

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Rada všem, kteří si myslí, že to jinak nejde. Vyberte si web nějaké školy, třeba americkou, na něm snadno najdete seznam všech restaurací, jejich menu i s cenami a nutričnímu hodnotami, samozřejmostí jsou různá dietní menu. Pár jsem navštívil a dostal takovou chuť,  že jdu i teď pozdě v noci k lednici.

Naposledy upravil: sebekm1 (05.09.2013 00:13:42)

12

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Tomáš Polcar (polcatom) napsal:
(Karel 2) napsal:

Jako prvák, který studoval 4 roky v zahraničí...

To by mne zajimalo, ktera skola je tak stastna, ze ma v bufetu dobre jidlo. Navstivil jsem podobna zarizeni odhadem tak na 30 univerzitach na celem svete (USA, Japonsko, Cina, zapdni Evropa) a vzdy to bylo dost hrozne. Osobne hamburgry nejim, ale opravdu dobry burger pod 10 dolaru kupite dost tezko (zkusenost z Texasu, kde se s nimi dost mazli). Kolik takovych by se asi prodalo? Bufet je proste vsude vydejna levnych potravin, nebot prodejem drahych (= kvalitnich) by se neuzivil. Studenti, kteri jsou vsude hlavnim zakaznikem, proste nikde na svete nemaji dost penez. Ze tam chodi i moviti (i nas i vsude na svete) je pak vec osobni, nema cenu to odsuzovat.
Tezko pozadovat lepsi sluzby i proto, ze minimalne 3 mesice v roce zadne zakazniky nemate...

Spis nez na sortiment by mohla skola dohlednout na kulturu stolovani - ty stoly v Dejvicich vypadaji opravdu priserne. Ale to je asi problem s mistem.

Ja myslim ze nikdo ve skolnim bufetu neceka gastronomii michelinske urovne, ale rozhodne nesouhlasim, ze by se za cenu okolo 3-5 EUR nedaly udelat alespon cerstve sendvice, salaty atd. (predpokladam ze ne kazdy student vyzaduje k obedu obligatni gulas se sesti, ci podobne velke jidlo - alespon me by takovy obed akorat tak spolehlive uspal).

Pokud by se navic nejakym zazrakem podarilo, aby i v bufetu studenti mohli uplatnit prispevek na stravu od statu (pokud si dobre vzpominam, vzdy to slo jen v menzach), jiste by se podarilo stlacit cenu i na takovou uroven, ktera by vyhovovala jak provozovateli, tak studentum, kteri z nejakeho duvodu za jidlo nechteji prilis utracet...

Ale jak pisete, vse souvisi take s prostorami - v Dejvicich je to bohuzel opravdu dost tragicke, a ani lepsi sortiment by to asi tak uplne nezachranil...

Shrnul bych to tak, ze zatimco venku nenajdeme zadnou gastronomii, minimalne jsou studentum i akademikum zajisteny "dustojne" prostory pro rychlou svacinu ci posezeni u kavy. Za stavajici situace jim to muzeme tak maximalne zavidet.

pozn: Osobne muzu z dlouhodobejsiho hlediska porovnavat jen s HKUST v Hong Kongu, kde maji k dispozici 5 x asijske bistro (ruzne zamereni - japonska/cinska/tchajwanska kuchyne atd. - kvalita odpovida minimalne obdobnym podnikum u nas), McDonald, pizzerii a relativne solidni (i gastronomicky) kantonskou restauraci (kam obvykle zvou navstevy atd.). Krom toho se v kampusu nachazi nekolik mensich "kaveren" atd. V porovnani s nasimi menzami a bufety je ale rozhodne na lepsi urovni take rada podobnych zarizeni ktere jsem navstivil v Nemecku, Rakousku, Francii, Dansku, Polsku, Spanelsku ci Recku (uznavam, Spanelsko a Recko melo vyhodu v dostupnosti cerstvych ryb)

13

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Vážení anonymní Karlové a Ludvíkové,

prosil bych Vás o korektní diskuzi bez urážek a obviňování, myslím že na akademické půdě se žádná "prasata" nevyskytují, pakliže jimi nejste sami. Osobně jídlo rozhodně "nežeru".

Žijeme v tržním hospodářství a to, že se bufet uživí i se současnou nabídkou je dáno odbytem. Nebudu zde polemizovat o kvalitě jídla (někomu chutná, jinému ne). Již v základech ekonomie se učí že je-li poptávka a nabídka, vždy se nějaký ten obchod uskuteční. Máte-li zájem provozovat bufet, zkuste přijít s nějakým plánem.

14

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Petr Mareček (marecpe2) napsal:

Vážení anonymní Karlové a Ludvíkové,

prosil bych Vás o korektní diskuzi bez urážek a obviňování, myslím že na akademické půdě se žádná "prasata" nevyskytují, pakliže jimi nejste sami. Osobně jídlo rozhodně "nežeru".

Žijeme v tržním hospodářství a to, že se bufet uživí i se současnou nabídkou je dáno odbytem. Nebudu zde polemizovat o kvalitě jídla (někomu chutná, jinému ne). Již v základech ekonomie se učí že je-li poptávka a nabídka, vždy se nějaký ten obchod uskuteční. Máte-li zájem provozovat bufet, zkuste přijít s nějakým plánem.

Neměl byste jako senátor reagovat jinak? Což třeba zaznamenat silnou kritiku, navrhnout řešení nebo jím někoho pověřit?
Nebo je to, jak píši výše, tak, že akademická obec takové bufety opravdu chce?

15

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Petr Mareček (marecpe2) napsal:

Vážení anonymní Karlové a Ludvíkové, prosil bych Vás o korektní diskuzi bez urážek a obviňování, myslím že na akademické půdě se žádná "prasata" nevyskytují, pakliže jimi nejste sami. Osobně jídlo rozhodně "nežeru".

Dobrý den, souhlasím s vámi, narážky a útoky (podobně jako jiné fauly) diskusi neprospívají a měli bychom se jich vyvarovat.

Petr Mareček (marecpe2) napsal:

Máte-li zájem provozovat bufet, zkuste přijít s nějakým plánem.

Co mám dělat v případě, že v nejbližší době (minimálně dokud se budu pohybovat v budově FEL v Dejvicích) bufet provozovat neplánuji, ale rád bych se pohyboval a občerstvoval v příjemném prostředí? Jak můžu jako student dosáhnout toho, aby se problémem někdo kompetentní zabýval? Děkuji.

Naposledy upravil: heinrada (05.09.2013 14:55:57)

16

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Petr Mareček (marecpe2) napsal:
Michael Šebek (sebekm1) napsal:

Neměl byste jako senátor reagovat jinak? Což třeba zaznamenat silnou kritiku, navrhnout řešení nebo jím někoho pověřit?
Nebo je to, jak píši výše, tak, že akademická obec takové bufety opravdu chce?

Ano, silnou kritiku diskutujících (cca 5) jsem zde právě zaznamenal! Dovolil bych si proto diskutéry pozvat na příští zasedání AS, kde jistě pomohou novými nápady posunout zmiňovanou kvalitu bufetového stravování - sám jsem nevystudoval vysokou školu orientovanou na restauratérství, proto si netroufám podat kvalifikované řešení.

Asi by bylo lepší nejdříve zjistit, jaký je názor nějakého vypovídajícho vzorku studentů a zaměstnanců. Můžete udělat třeba elektronickou anketu, jak jsou s bufetem lidé a prasata na FELu spokojeni a co by případně chtěli jinak. Tohle zvládnete na senátu navrhnout sám, navíc Karel II. s Ludvíkem I. by stejně nepřišli.

Petr Mareček (marecpe2) napsal:
(Ludvík) napsal:

neukázal, jaké měla škola požadavky a jaké nabídky

Máte přístup k takovým dokumentům? Já bohužel takové informace nemám.

Jako senátor si můžete vyžádat jakékoli dokumenty. Vybírání nového provozovatele bufetu na Karláku proběhl celkem nedávno (před 2 roky, po té co se namnožily stížnosti na přechozí bufet), tak určitě nebude problém zjistit, jaké byly požadavky.

17

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Petr Mareček (marecpe2) napsal:
Michael Šebek (sebekm1) napsal:

Neměl byste jako senátor reagovat jinak? Což třeba zaznamenat silnou kritiku, navrhnout řešení nebo jím někoho pověřit?
Nebo je to, jak píši výše, tak, že akademická obec takové bufety opravdu chce?

Ano, silnou kritiku diskutujících (cca 5) jsem zde právě zaznamenal!

No z všech diskutujících vyjádřilo několik (třeba těch 5) ostrý nesouhlas a několik dalších rezignaci (jinak to nejde) anebo nemluvili k věci. Nezaznamenal jsem ani jeden názor vyjadřující spokojenost! To je podle mě stoprocentní kritika? Nebo ne?

Petr Mareček (marecpe2) napsal:

Dovolil bych si proto diskutéry pozvat na příští zasedání AS, kde jistě pomohou novými nápady posunout zmiňovanou kvalitu bufetového stravování - sám jsem nevystudoval vysokou školu orientovanou na restauratérství, proto si netroufám podat kvalifikované řešení.

To snad není třeba. Právě od toho si senát založil toto fórum, aby sem studenti a akademici mohli psát a nemuseli ztrácet čas návštěvou senátu, kam by se stejně nevešli. Nebo si snad senát založil fórum z jiného důvodu?

A proč očekáváte od studentů nápady jak zlepšit úroveň bufetů? Studenti jsou naši zákazníci, mají studovat a nemají dělat práci za zaměstnance-profesionály. A tito zákazníci zde jasně vyjádřili nespokojenost - opakuji, nikdo tu nevyjádřil spokojenost! Řešit to mají profesionálové, kteří jsou za to placeni.

Nebo je vám jedno, co si tito studenti myslí? Stačí, že vás zvolili a pak vás jejich názor nezajímá?

Doplněk: pro zajímavost jsme se podíval do vašeho volebního programu.
Z něj kopíruji:
"méně je někdy více – preferovat kvalitu před kvantitou" - proč ne i ve stravování?
"Studentská anketa by měla být více srozumitelná a měla by mít zpětný vliv ..." - tohle sice není anketa, ale názory studentů tu znějí. Budou mít vliv?

Naposledy upravil: sebekm1 (05.09.2013 17:40:02)

18

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Jiří Zemánek (zemanji7) napsal:

Cheescake, muffiny a křupavé pečivo dostanete na Karláku už teď. Vše "čerstvě" dopečené případně rozmražené. Představa, že bude někdo tyhle věci prodávat opravdu čerstvé je podle mě naivní. Když to Češi nevyžadují v obchodech, proč by to najednou měli chtít ve škole.

Třeba proto, že jsou tu lidé vzdělanější, moudřejší, pokrokovější, zcestovalejší, mladší,  ... než průměr populace? Nebo nejsou?
Nejsou naši studenti (budoucí) elita národa?

PS: Měl bych prozradit, že Jirka Zemánek výše uvedené vlastnosti splňuje a proto sám ve školních bufetech nejí wink

Naposledy upravil: sebekm1 (05.09.2013 17:33:26)

19

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Tomáš Uřičář (uricatom) napsal:

Podobne jsem premyslel i o kvalite obcerstveni ve studovne - co takhle pri podobnych vyberovych rizenich zkusit oslovit spolecnosti ktere podobne sluzby komercne provozuji, pri vhodnych podminkach by zajem mit mohli, a tezili bychom z toho vsichni (vcetne zmineneho provozovatele)... A tohle rozhodne neni jen blazniva myslenka, na rade univerzit jsem jiz podobny pristup videl, dost casto se o dostupne prostory deli dva ruzni provozovatele, kteri se perou o potencialni zakazniky... Proc by tohle neslo udelat u nas ???

Bohužel ani komerční profi firmy typu Eurest, Admark, či jak se to jmenovalo kvalitou moc neoplývají, ale cenu na profi úrovni samozřejmě mají. Osobní zkušenost nebyla zrovna valná.

FELK Admin - IT135

20

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Michael Šebek (sebekm1) napsal:

No z všech ...

Ano, kritiku jsem zaregistroval. Proto bych chtěl problematiku nadnést na příštím zasedání.

Michael Šebek (sebekm1) napsal:

To snad není třeba. Právě od toho si senát založil toto fórum, aby sem studenti a akademici mohli psát a nemuseli ztrácet čas návštěvou senátu, kam by se stejně nevešli. Nebo si snad senát založil fórum z jiného důvodu?

Na zasedání bychom stejně uvítali i hosty, neboť debata "on-line" může být také velmi přínosná.

Michael Šebek (sebekm1) napsal:

A proč očekáváte od studentů nápady jak zlepšit úroveň bufetů?

I nápady od studentů mohou být užitečné. Koneckonců ti jsou zřejmě nejčastějšími zákazníky.

Michael Šebek (sebekm1) napsal:

Řešit to mají profesionálové, kteří jsou za to placeni.

Nezlobte se na mě, ale já opravdu nejsem restauratér-profesionál :-), proto s Vámi souhlasím, že vedení by o tomto problému mělo být zpraveno (pakliže jimi myslíte ty placené profesionály).

21

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Martin Samek (samekma1) napsal:
Tomáš Uřičář (uricatom) napsal:

Podobne jsem premyslel i o kvalite obcerstveni ve studovne - co takhle pri podobnych vyberovych rizenich zkusit oslovit spolecnosti ktere podobne sluzby komercne provozuji, pri vhodnych podminkach by zajem mit mohli, a tezili bychom z toho vsichni (vcetne zmineneho provozovatele)... A tohle rozhodne neni jen blazniva myslenka, na rade univerzit jsem jiz podobny pristup videl, dost casto se o dostupne prostory deli dva ruzni provozovatele, kteri se perou o potencialni zakazniky... Proc by tohle neslo udelat u nas ???

Bohužel ani komerční profi firmy typu Eurest, Admark, či jak se to jmenovalo kvalitou moc neoplývají, ale cenu na profi úrovni samozřejmě mají. Osobní zkušenost nebyla zrovna valná.


Komercnim provozovatelem jsem samozrejme nemel na mysli firmy typu Eurest, s nimi mam bohuzel take spise negativni zkusenosti (a rozumnou cenu maji snad jen v budove Evropske komise v Bruselu -- cca 5 EUR za kompletni obed jestli si to dobre pamatuju).

Priklad bych ale uvedl treba pro kavarnu v prizemi - pokud by se podminky nastavily rozumne (nizky pronajem, moznost prodeje i kolemjdoucim venku pred studovnou FEL -- kde je tusim stejne planovana zahradka), myslim ze by nabidka mohla byt zajimava i pro spolecnosti typu Starbucks atp.

22

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Michael Šebek (sebekm1) napsal:

...
No z všech diskutujících vyjádřilo několik (třeba těch 5) ostrý nesouhlas a několik dalších rezignaci (jinak to nejde) anebo nemluvili k věci. Nezaznamenal jsem ani jeden názor vyjadřující spokojenost! To je podle mě stoprocentní kritika? Nebo ne?
...

Tak ja se hlasim. Dam si radeji salat (pokud verim, ze je cerstvy) nebo klobasu, nez muffin ci hamburger. Tak jednou za dva tydny mam na klobasu proste chut, a ta v bufetu mi chutna. Stejne tak si vyberu i mezi hotovkami. Donedavna jsem casto obedval v "Tereze", po jejim uzavreni ted nemohu nalezt jinou ekonomickou variantu nez bufet. Patrim proste casto mezi zakazniky "jidlo do pul hodiny vcetne cesty, do 80 Kc".

Jsem si docela jisty, ze provozovatel bufetu se chova ekonomicky - tj. ma tu takovy sortiment, ktery zakaznici kupuji. Pokud o sortimentu v bufetu diskutuji ti, kteri tam stejne nejedi, asi tim nic nezmeni. Ja tam asi ctyrikrat tydne o sortimentu hlasuji svoji penezenkou:-).

Zbynek Skvor

Naposledy upravil: skvor (06.09.2013 08:04:17)

23

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Zbyněk Škvor (skvor) napsal:
Michael Šebek (sebekm1) napsal:

...
No z všech diskutujících vyjádřilo několik (třeba těch 5) ostrý nesouhlas a několik dalších rezignaci (jinak to nejde) anebo nemluvili k věci. Nezaznamenal jsem ani jeden názor vyjadřující spokojenost! To je podle mě stoprocentní kritika? Nebo ne?
...

Tak ja se hlasim. Dam si radeji salat (pokud verim, ze je cerstvy) nebo klobasu, nez muffin ci hamburger. Tak jednou za dva tydny mam na klobasu proste chut, a ta v bufetu mi chutna. Stejne tak si vyberu i mezi hotovkami. Donedavna jsem casto obedval v "Tereze", po jejim uzavreni ted nemohu nalezt jinou ekonomickou variantu nez bufet. Patrim proste casto mezi zakazniky "jidlo do pul hodiny vcetne cesty, do 80 Kc".

Tak já se přiznám: Silně se mi naše buffety nelíbí - a nejde je o sortiment, ale i o úroveň stolování, vůni na chodbě, ... -  a přece jednou za pár měsíců si v Dejvicích také párek dám. Z opravdického nedostatku času, z nostalgie - v mládí jsme opravdu jedli hrozné věci  a teprve v posledních dvou desetiletích zjistili, co to vlastně gastronomie je - atp. Obvykle už v půlce párku lituji, že jsem to udělal. Přitom se opravdu trochu cítím jako pr..e  a slibuji si, že už to nikdy neudělám. smile

Jinak souhlasím, že právě takhle to většina zaměstnanců chce. U studentů si jist nejsem, ti se už narodili do jiné doby a minulostí zatíženi nejsou?
Leč většina (hodně) učitelů jí jako v minulosti, "zkoumá" jako v minulosti, "učí "jako v minulosti, ....  Snažíme se snad vše zlepšit? Nešlo by i to stravování?

Nešlo by pro těch - třeba jen pár - bláznů, co chtějí jíst zdravě, chutně, na úrovni (vyjádřeme to slovy "podle Pohlreicha") zřídit nějakou lepší alternativu? Klidně dražší, ale výrazně lepší? Samozřejmě, když čas máme, zajdeme asi to restaurace, zejména Karlák nabízí super možnosti. Ale někdy čas opravdu není.

Zbyněk Škvor (skvor) napsal:

Jsem si docela jisty, ze provozovatel bufetu se chova ekonomicky - tj. ma tu takovy sortiment, ktery zakaznici kupuji. Pokud o sortimentu v bufetu diskutuji ti, kteri tam stejne nejedi, asi tim nic nezmeni. Ja tam asi ctyrikrat tydne o sortimentu hlasuji svoji penezenkou:-).

Tomu nerozumím. Já také hlasuji peněženkou a do bufetů skoro nechodím. Nemá to žádný důsledek. Není to totiž volný trh. Jó to kdyby byla naproti třeba ještě kavárna moderního střihu, pak by si opravdu konkurovali. Dnes ne. Takže co mi zbývá, než se stát diskutujícím nezákázníkem?

Vlastně tam občas zajdu a přeji si nějaký "čerstvý dobrý salát, ...", "dobré espresso nebo ristretto a čerstvý croissant" . Myslím jako provokaci a zajímá mě reakce.  Bud jsou arogantní nebo mi nerozumí?

A teď budu provokovat tebe smile Jistě občas provázíš návštěvníka - nějakého francouzského či amerického profesora. Jak se asi tváří, když jdete kolem bufetu?

Tak mě napadá: nepošleme na ně toho Pohlreicha? Už by i ve školní jídelně  a uvařil tam dobrý oběd?

24

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Nejsem studentka FELu (psala jsem do té diskuse o archivních fotografiích, ze které mě alibisticky vyplonkovali), ale měla jsem tu možnost navštívit bufet na FS v Dejvicích (nejsem si jistá, jestli ten na FELu je ten druhá na tom stejném prvním patře.

Dala jsem si zmiňovanou klobásu s tím, že ji paní vařila :-) ne grilovala ani nepekla. Poděkovala jsem a klobásu odmítla a dala si párek, který byl naprosto šílený, podle mě byl 100% ze separátu a soji.  Ještě paní říkala vzadu té druhé, že jsem nějaká fajnovka. Po pár soustech jsem to vyplivla a vyhodila do koše.

Tak teď nevím, jak jsem tou peněženkou hlasovala .....     

P.S. : ptala jsem se táty, který studoval an obou fakultách, jak se tehdy stravovali a říkal, že na Karláku byl v 60.letech bufet, kde se klobásy grilovaly a párek byl z masa ... to bylo bodobí  1960-67.

P.S. 2 : i kdyby ty saláty byl čerstvé, tak s tou mírou majonezy, podřadné šunky ze separátu a prošlé neživé zeleniny bych to do pusy nedala...  viz. http://www.stream.cz/peklonataliri/6832 … obni-salam

25

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

ještě bych řekla jak toto skončí :
Vedení školy si pozve nájemce a ten jim vyhoví a dá tam pár (podle sebe) zdravých a předražených věcí a za měsíc přijde, že se to neprodává. Jak to někdo napsal výše, ten problém je v myšlení toho pronajímatele, který neví, co vlastně kvalita je a tak pronajímá prostory k špatnému účelu. Odpověď proděkana přesně vystihuje kombinaci totoho pasivní myšlení a reziognací na stravu jako radost a požitek.

A ta káva ... fakt hrůza. Chtěla jsem presso, tj. minimum vody a ještě jsem ji zdůraznila a ona mi tak dá půl poháru :-) prostě ta paní vůbec neví, co káva je a jak se připravuje. A jídla : měly nějaké těstovny a pozor : těstoviny a k tomu umělou omáčku a EIDAMEM :-)))) jsem si připadalA jak v 90.letech někde na Moravě ...

Proděkanovi bych doporučila, to jak se připravuje káva a sendvič, kouknout se do kavárny NTK. Pisatel měl pravdu, čerstvě upraženou kávu seženete za cca 4,-/porci, takže při ceně 20,- někdo inkasuje 16,- a v případě BUFETU 18,- ,což je srovnatelné, ale ten požitek je nesrovnatelný.  Nevím, žiju jeden život a pokud považuji za výhru mít blafy za 80,- v dostupové vzdálenosti, kde mi to hodí "na stojáka" a pak se z toho 2 hodiny dostávám  , pak myslím (asi nevědomky nebo z lenosti) ten život spěje do kytek, ale to bych jako studentka nebo jako zaměstnanec školy nechtěla. Omlouvám se, že Vám do toho mluvím, ale u nás ve firmě jsme tato vyponklokovali EUREST, který vařil z náhražek a při sepisování smlouvy definoval kvalitu jídla pojmem "množství hmoty".