26

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Michael Šebek (sebekm1) napsal:

...
Nešlo by pro těch - třeba jen pár - bláznů, co chtějí jíst zdravě, chutně, na úrovni (vyjádřeme to slovy "podle Pohlreicha") zřídit nějakou lepší alternativu? Klidně dražší, ale výrazně lepší? Samozřejmě, když čas máme, zajdeme asi to restaurace, zejména Karlák nabízí super možnosti. Ale někdy čas opravdu není.
...

Aby bylo jasno, nejsem proti zavedeni neceho dalsiho - treba v prostorach, kde skutecne pujde varit (to v bufetu opravdu nejde). Ozval jsem se proto, ze opravdu nechci soucasne reseni nahradit McDonaldem, Starbucks ani BurgerKingem.

Nechci, aby mi nekdo osviveny vybral, co mam jist. Stejne tak nemam rad jasne a autoritativni vyroky o tom, jaka strava je ta zdrava pro vsechny. Lide nemaji stejny metabolismus. Ja si s dovolenim vyberu sam. A mas to tezke, moje manzelka biochemicka mne v tom podporuje a o mnoha tzv. dogmatech zdrave vyzivy fundovane pochybuje.

Pokud nam bude klesat pocet studentu stejnym tempem, jako v poslednich dvou letech, budeme mit volne prostory. Budeme moci leccos zmenit. Ja osobne bych nejdriv zrusil vyuku mimo "primetime" - nevim jak Ty, ale ja jsem ve svete nikde nepotkal prednasky od 7.30 (a to pamatuji i od 6:45, ale alespon to uz je pryc) ani od 18.00). Ale i pak nam zbudou prostory. Diskuse o pripadne dalsi stravovaci oblasti jsou urcite legitimni a na miste.


Michael Šebek (sebekm1) napsal:

...
Tomu nerozumím. Já také hlasuji peněženkou a do bufetů skoro nechodím. Nemá to žádný důsledek. Není to totiž volný trh. Jó to kdyby byla naproti třeba ještě kavárna moderního střihu, pak by si opravdu konkurovali. Dnes ne. Takže co mi zbývá, než se stát diskutujícím nezákázníkem?
...

Ano: hlasujes a byl jsi prehlasovan ostatnimi. To se mi take stava ...

Zda se, ze Ty veris, ze tu "dražší, ale výrazně lepší" alternativu bude využívat dostatek účastníků. Já Tvůj výrok doplním: "Výrazně dražší a výrazně lepší". Ale to už si dojdu třeba do Potrefené husy. Ale to mluvim za sebe, treba jsou tu jiní, kteri jsou zvykli denne obedvat za vice.

Michael Šebek (sebekm1) napsal:

A teď budu provokovat tebe smile Jistě občas provázíš návštěvníka - nějakého francouzského či amerického profesora. Jak se asi tváří, když jdete kolem bufetu?

Tak mě napadá: nepošleme na ně toho Pohlreicha? Už by i ve školní jídelně  a uvařil tam dobrý oběd?
...

Začnu odzadu:
1) pan Pohlreich sam rika, ze se dobry obed za 80 Kc prodavat neda. A ja o obed ve skolnim bufetu za 120 Kc nestojim.
2) na kameru by tam mohl pan Pohlreich uvarit a zkritizovat, jiste by z toho byla zabavna show. Ani on by tam ale plně fungující kuchyni opravdu neprovozoval. Prostory nestaci.

Ano, mel jsem tu radu profesoru z Francie ci USA. My jsme spolu vetsinou o necem jednali, jidlo to nebylo (profesori gastronomie jezdi jinam). Cestou kolem bufetu se tvarili zdvorile. Navstevy ze zahranici do bufetu nezvu. Ale casto vidim, se tam najedi samy, zda se, ze jim to tak moc nevadi:-)

Ja jsem se taky tvaril v japonsku na univerzite zdvorile (nemam rad ryby), ale doufam, ze si tam sve stravovani ponechaji. I kdyz jsem posledne v Kjoto jedl predevsim u McDonalds, nepreji si MacDonaldizovat Japonsko.

27

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

jako doktorka nefroložka, která se biochemi zabývá, bych se zeptala, co Vaše manželka tvrdí o glutamanu, běžných stabilizátorech v předpřivených jídlech ? Opravdu považujete kladný názor za udržitelný a prokazatelný ?
Jestli chcete pošlu vám pár anonymních nálezů rakoviny žaludku a slepého střeva od kolegů z interny a onkologie, je to přesně ta vaše "klasika", která nemá s jídlem v 60.letech a našich předků vůbec nic společného.

btw bufet není od toho, aby poskytoval hlavní jídlo, od toho je menza, která nato technická má, i když si dovedu představit, co se tam děje za šílenosti. Na medicíne jsme měli kdysi podobného proděkana, která zase tvrdil, že patologie pro pváky je nejlepší od 7.00 a tak jsme chodili od 7.00. Před dvěma lety už jiná generace na hodiny odmítla chodit, když je následně slovně urážel v řízení o disciplninárním trestu, které sám vyvolal, na milého děkana a školu dali studebnti žalobu a děkan ho musel nejen odvolat z funkci ale následně o vyhodit ze školy úplně. Časy se mění a za sebe říkám, že k lepšímu ....

28

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Zbyněk Škvor (skvor) napsal:

Začnu odzadu:
1) pan Pohlreich sam rika, ze se dobry obed za 80 Kc prodavat neda. A ja o obed ve skolnim bufetu za 120 Kc nestojim.

Jinými slovy přiznáváte, že jako škola nabízíte studentům špatné jídlo. Btw do školního bufetu hotovka nepatří.

29

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Zbyněk Škvor (skvor) napsal:

Ano: hlasujes a byl jsi prehlasovan ostatnimi. To se mi take stava ...

Hlasování, ve kterém je pouze jedna možnost? :-( Ne vždycky je čas dojít do jiné budovy. Pak si to provozovatel bufetu v bezkonkurenčním prostředí může vyhodnotit tak, že tam zákazníkům chutná a že jim sortiment vlastně vyhovuje.

30

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

(Pavlína) napsal:
Zbyněk Škvor (skvor) napsal:

Začnu odzadu:
1) pan Pohlreich sam rika, ze se dobry obed za 80 Kc prodavat neda. A ja o obed ve skolnim bufetu za 120 Kc nestojim.

Jinými slovy přiznáváte, že jako škola nabízíte studentům špatné jídlo. Btw do školního bufetu hotovka nepatří.

Omyl. My se snazime studentum poskytovat vzdelani. Kvalitni jidlo jim zase umeji poskytovat ti, kdo dobre vari. Bufet neprovozujeme.

Jestli se u nas v bufetu nestravujete, tak nam do nej nemluvte....

Naposledy upravil: skvor (06.09.2013 13:05:04)

31

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

(Pavlína) napsal:

... když je následně slovně urážel v řízení o disciplninárním trestu, které sám vyvolal, na milého děkana a školu dali studebnti žalobu a děkan ho musel nejen odvolat z funkci ale následně o vyhodit ze školy úplně. Časy se mění a za sebe říkám, že k lepšímu ....

Prominte, o ktere fakulte je rec?

32

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

(Pavlína) napsal:

Na medicíne jsme měli kdysi podobného proděkana, která zase tvrdil, že patologie pro pváky je nejlepší od 7.00 a tak jsme chodili od 7.00.

No, ja doufam, ze i jako prodekan mohu mit rad klobasy a nemusim milovat muffiny.

Pokud se tyce vyuky v extremnich casech, jsem proti ni, a postupne to na FEL zlepsujeme.

Ja v tech dvou oblastech (co rad jim x co prosazuji jako vedouci pracovnik FEL) vidim velky rozdil.

33

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

(Ludvík) napsal:

Akademická půda je právě o tom, že se vynechá formalismus a jde se k věci.

Máte se ještě hodně co učit. Slušnost není formalismus. Akademická diskuse jde opravdu k věci, ale to nejsou nadávky; jít k věci znamená mluvit o faktech a používat k vývodum logiku. Patřím mezi ty, kteří strávili dlouhá léta v zahraničí, ale sprostotu, kterou předvádějí pánové "karel2" a "ludvik", jsem tam nezažil. Vypadá to, že nejde o VŠ studenty se zahraniční zkušeností, ale cca dvanáctileté trolly.

Není mi jasné, na čem je založeno tvrzení, že "akademici tak ten bufík chtějí". Někteří možná ano, ale je tu i skupina "beru to jako nouzovku, lepší bych bral, ale netrápí mě to natolik, abych to řešil", popřípadě skupina "nechodím tam a neřeším to". Velikost těchto skupin asi nikdo z nás nezná, rozhodně ale druhé dvě jmenované skupiny nejsou zanedbatelné. Například já ve svém okolí nemám nikoho, kdo by do toho bufetu chodil, všichni dáváme přednost alternativám v okolí. Sám si tam cca desetkrát za rok koupím bagetu, kdy učím v kuse do sedmi do večera a na jídlo mám 15 minut, na jejich "teplou" stravu jsem odvahu nesebral.

Tak to ostatně chodívalo i na školách v Kanadě/USA, kde jsem studoval/působil. Do školní kafeterie v budově chodili ti, kteří měli málo času či peněz, ostatní (zejména profáci) dávali přednost bohaté nabídce restaurací v okolí.

Vrátím se k připomínce kolegy Šebka. Senát opravdu založil fórum, aby mohl naslouchat diskusi akademické obce, ta se zde ovšem jaksi nekoná. Vidím dva troly, tak tři-čtyři stěžovatele na bufík a jednoho zastánce. Vzhledem k tomu, kolik tisíc lidí akademická obec zahrnuje, to je hodně slabý podklad pro nějaké závěry ohledně přání akademické obce. Ale i to, co zde zaznělo, ve skutečnosti není moc osvětlující.

Mluvilo se tu o uspokojování potřeb studentů či pedagogů. Někteří si stěžují, že chtěli oběd a nebyli spokojeni. Samozřejmě, vždyť tento bufík k tomu není určen a nikdy být nemůže. Nemá totiž prostorové zázemí, hned za zdí, kterou vidíte, začínají sestupovat schody posluchárny se vstupem o patro výš, maně si vybavuji, že při posledním pokusu o nalezení nájemce tam byly i další komplikce související s normami na přípravu jídla, ale mohu se mýlit. Každopádně se někdy podívejte, jak velké zázemí potřebuje hamburgrárna typu McDonald's či běžná jídelna, na místě bufíku prostě místo k obědu nevytvoříte. Pokud chcete oběd, jsou na to kvalitní restaurace v okolí, popřípadě menzy. Ty tedy nejsou nic moc, nicméně jsou v gesci rektorátu, takže naše vedení ani fakultní senát nic nezmůžou, nemají na to páky. On docela dost let nezmohl nic ani senát univerzitní, ačkoliv se snažil a nějaké páky měl, každopádně je zbytečné to zde řešit.

Ze stejných důvodů tam nevleze ani něco reprezentativního pro návštěvníky z ciziny, i pro ty máme jiná místa.

Bufík tedy v zásadě vylučovací metodou slouží další skupině zájemců, těm, kteří touží dostat v krátkém čase nějakou poživatinu (víceméně) do žaludku. Soudě podle front, nejde o skupinu zanedbatelnou, není tedy důvod jim nevyjít vstříc, zejména když stravovnu zásadně jiného typu tam patrně stejně nelze udělat. Nebudu polemizovat, že by službu tohoto typu šlo nabízet na lepší úrovni, třeba zvýšit zastoupení mrtvoly v uzeninách, ale tady zase narážíme na trh: současný model si své zákazníky našel, a když fakulta hledala nájemce místa, vzhledem k omezením se nikdo s lepším modelem nepřihlásil (pokud si tedy dobře vzpomínám).

Nabízí se tedy otázka, jaké by vlastně zadání pro vedení fakulty mělo být. Většina požadavků zde nadnesených tam udělat nelze. Zkvalitnění úrovně existující služby rychlého nacpání  je zajímavý podnět, nicméně není jasné, nakolik je to žádáno, ostatně jeden z přispěvatelů, který kritizoval chabou kvalitu potravy, se netajil tím, že by tam stejně nechodil, takže je otázka, zda je to opravdu zájemce o zlepšení. Já prostě z toho, co zde proběhlo, jasné zadání vytvořit neumím. Třeba se zapojí více lidí a něco se vyvrbí, ale soudě podle jiných vláken naděje moc velká není.

34

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

(Karel 2) napsal:

...Jako prvák, který studoval 4 roky v zahraničí, ...

Protoze jiste nejste troll, ale prvák, budete jiz dalsi prispevky psat pod svym pravym jmenem :-).

35

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Zbyněk Škvor (skvor) napsal:

...

Začnu odzadu:
1) pan Pohlreich sam rika, ze se dobry obed za 80 Kc prodavat neda. A ja o obed ve skolnim bufetu za 120 Kc nestojim.
2) na kameru by tam mohl pan Pohlreich uvarit a zkritizovat, jiste by z toho byla zabavna show. Ani on by tam ale plně fungující kuchyni opravdu neprovozoval. Prostory nestaci.

Ano, mel jsem tu radu profesoru z Francie ci USA. My jsme spolu vetsinou o necem jednali, jidlo to nebylo (profesori gastronomie jezdi jinam). Cestou kolem bufetu se tvarili zdvorile. Navstevy ze zahranici do bufetu nezvu. Ale casto vidim, se tam najedi samy, zda se, ze jim to tak moc nevadi:-)

Ja jsem se taky tvaril v japonsku na univerzite zdvorile (nemam rad ryby), ale doufam, ze si tam sve stravovani ponechaji. I kdyz jsem posledne v Kjoto jedl predevsim u McDonalds, nepreji si MacDonaldizovat Japonsko.

1) Po me posledni zkusenosti zastavam nazor, ze si pan Pohlreich bude muset prioritne udelat poradek v Cafe Imperial (kdo v posledni dobe navstivil jiste mou poznamku chape), takze na zachranu bufetu na FEL asi nebude mit cas:-)

2) Ano, dobry obed za 80 Kc skutecne asi bude problem, ale tak nejak mam pocit, ze na kvalitni !cerstve udelany! salat ci bagetu, pripadne na kvalitni polevku doplnenou o cerstve pecivo to proste staci. Mozna se nekdo s takovym malym mnozstvim jidla nespokoji, ale ja sam rozhodne po takovehle "obedove svacine" budu jiste pusobit svezejsim dojmem, nez kdyz si dam v bufetu "gulas se sesti" nebo podobne tezke jidlo. Kdyz na to prijde, klidne bych si dal v bufetu i nejakou dobrou klobasu nebo parek, ale nejspis by musel provozovatel nejprve zmenit dodavatele.

3) Spousta profesoru (at uz z USA, Francie ci odjinud) si velmi rada dopreje kvalitni gastronomii, ac o ni neprednasi. Myslim ze dukazem toho muze byt banquet jakekoliv vetsi konference. Zastavam take nazor, ze rada profesoru pri navstevach zahranicnich univerzit pozvani do kvalitni restaurace (na neformalni obed/veceri) ocekava. Vytvareni dobrych kontaktu to rozhodne neuskodi...

4) Jiste, jidlo v bufetu splnuje poptavku casti zamestnancu/studentu, je to jejich svobodna volba, a mne ani nikomu jinemu neprislusi je hodnotit. Co se me (a jiste take nekolika dalsim "stravnikum") nelibi, je to, ze neexistuje alternativa -- kdyz mi jidlo v bufetu z nejakeho duvodu nevyhovuje, musim proste opustit budovu a hledat jinde...


Zbyněk Škvor (skvor) napsal:

Omyl. My se snazime studentum poskytovat vzdelani. Kvalitni jidlo jim zase umeji poskytovat ti, kdo dobre vari. Bufet neprovozujeme.

Jestli se u nas v bufetu nestravujete, tak nam do nej nemluvte....

A v tom se prave tak trochu lisime od univerzit na zapade... Ty krome vzdelani (nesrovnavam ted kvalitu) mysli take na to, ze je potreba poskytnout studentum i akademikum dustojne zazemi... A k tomu, nezlobte se na me, zajisteni kvalitniho stravovani proste patri.

Jiste, univerzita bufet neprovozuje, to po ni ani nikdo nechce, ale je smutne ze nenasloucha nazoru vsech clenu akademicke obce. Argumentace, ze stavajici bufet nekomu vyhovuje, a ostatni jsou nam ukradeni, protoze maji jiny nazor, je proste smutna.

36

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Tomáš Uřičář (uricatom) napsal:

... zastavam nazor, ze si pan Pohlreich bude muset prioritne udelat poradek v Cafe Imperial ...

Ponecháme-li stranou, že případné problémy CI jsou o několik řádů jinde, máte určitě pravdu.
Pořádek si vždy má udělat majitel a tím je v případě našich bufetů fakulta. Nemůže se tedy vymlouvat, že ...

Tomáš Uřičář (uricatom) napsal:

rada profesoru pri navstevach zahranicnich univerzit pozvani do kvalitni restaurace (na neformalni obed/veceri) ocekava.

Ano, to je zvykem. Nicméně i během pracovního dne je občas potřeba dobrá káva a třeba i něco malého ale dobrého a hlavně čerstvého k ní.
Obvykle se dá vypít v nějakém příjemném prostředí.

My příjemné prostředí nemáme a kávu většinou vaříme na sekretariátu či v kanceláři.
Nesvědčí to o tom, že prostředí bufetu není příjemnější než kancelář a že káva tam vařená profesionály není lepší než naše amatérská?

37

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Michael Šebek (sebekm1) napsal:
Tomáš Uřičář (uricatom) napsal:

rada profesoru pri navstevach zahranicnich univerzit pozvani do kvalitni restaurace (na neformalni obed/veceri) ocekava.

Ano, to je zvykem. Nicméně i během pracovního dne je občas potřeba dobrá káva a třeba i něco malého ale dobrého a hlavně čerstvého k ní.
Obvykle se dá vypít v nějakém příjemném prostředí.

My příjemné prostředí nemáme a kávu většinou vaříme na sekretariátu či v kanceláři.
Nesvědčí to o tom, že prostředí bufetu není příjemnější než kancelář a že káva tam vařená profesionály není lepší než naše amatérská?

Absolutne s Vami souhlasim. Viz nektery z mych drivejsich prispevku na adresu "kavarny" ve studovne.

Bufet, kavarna s prijemnym posezenim, atd. -- jsou to sice jen drobnosti, ale i takovehle drobnosti pozvolna posouvaji celkovou uroven univerzity (ci rekneme obraz univerzity navenek) spravnym smerem...

Zajimalo by me, jakym zpusobem chce vedeni lakat spickove pracovniky, aby pusobili na nasi univerzite? Finance i pri nejlepsi vuli nabidneme maximalne srovnatelne, prostredi a zazemi vetsinou bohuzel nesrovnatelne horsi... Pak nam zbyvaji jen ty dobre kontakty, ktere se ovsem nejlepe vytvareji u dobreho jidla... Vypada to trochu jako zacarovany kruh...

38

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

(Karel 2) napsal:
Tomáš Uřičář (uricatom) napsal:

Bufet, kavarna s prijemnym posezenim, atd. -- jsou to sice jen drobnosti, ale i takovehle drobnosti pozvolna posouvaji celkovou uroven univerzity (ci rekneme obraz univerzity navenek) spravnym smerem...

Zajimalo by me, jakym zpusobem chce vedeni lakat spickove pracovniky, aby pusobili na nasi univerzite? Finance i pri nejlepsi vuli nabidneme maximalne srovnatelne, prostredi a zazemi vetsinou bohuzel nesrovnatelne horsi... Pak nam zbyvaji jen ty dobre kontakty, ktere se ovsem nejlepe vytvareji u dobreho jidla... Vypada to trochu jako zacarovany kruh...

Nejsou to žádné drobnosti. Univerzita není jen o powerpointu, učebnicích a přednáškách, ale hlavně o obyčejných lidských kontaktech a setkání s různými lidmi. Je evidentní z této diskuse, že někdo je toho schopen i při pojídání obarveného separátu, pochoutkáče s rohlíkem a instantní rádobykávy z automatu se sekanou pochoutkou bez masa zdarma. Takže naši kritici v podstatě zde nic z našich názorů nechápou a naši snahu berou jako nějakou manýru nebo projev metrosexuality. Je to stejná generace, který nezná deodorant, čisté boty a zdravý chrup, resp. ošetřený chrup jako úplný základ lidské existence v meziosobních vazbách. Neprošli kinderstube, nevědí, že nemají páchnout a když to vědí, tak nevědí, jak to kontrolovat a proto jim existence a provoz "bufetu" nevadí.  A proto se s nima nemůžeme dohodnout. Oni prostě vůbec nechápou jiný pohled a myslejí si, že je jen ponížujeme stejně jako syto myslí  ti "kuchaři" u Pohlreicha (schválně jsem ti stáhnul, protože jsem byl mimo CR a pořad jsem neznal).

Mimochodem jako rozdíl třídy beru diskusi na jedné berlínské univerzitě minulý rok o tom, zda je vhodné si brát do posluchárny kávu nebo ne, protože v ní byla většina schopna deklarovat nějaký zájem, který stojí za jejich názorem (hygiena a čistota vs. pohodlí ). Nemusím ani říkat, že na škole nebyl jedinný automat na "kafe", ale to je jen detail. Děkan nakonec oznámil, že rizlitá káva je řešitelnýá problém (stačí to utřít) a kávu na přednášky doporučil. Naopak se bere za nepřípustné v posluchárnách jíst, protože to generuje pachy a ty okolním spolužákům vadí.

Z jisteho uhlu pohledu to porad jeste drobnosti jsou, obavam se totiz ze je zde rada problemu ktere jsou jeste mnohem vyznamnejsiho razu.

Urcite bych "nase kritiky" automaticky nehazel do jednoho pytle, ani bych je neklasifikoval podle generacni prislusnosti ci jineho hlediska. Problem je v tom, ze se zde diskuze na jakekoliv trochu "citlivejsi" tema svrhne k dohadovani, nadavky a osocovani ala podprumerne internetove diskuze pod podprumernymi clanky ceskych "zpravodajskych" webu. Lepe receno, ono se ani o zadnou diskuzi nejedna. Jedna strana trva na zasle slave dob minulych, druha marne doufa ve zmenu k lepsimu. Nasledne se ale veskere vasne i diskuze uklidni, a zustaneme tam kde jsme byli (at uz je to v danem pripade dobre ci spatne)...

39

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Tak jsem si pročetl diskuzi k bufetům na FEL a FS a zjistil jsem, že, podle většiny příspěvků pana Karla a Ludvíka (a nekterých dalších) jsem neskutečné prase ... Já chodím na ty hnusné hotovky až z vedlejší fakulty, dokonce se mnou chodí i několik dalších kolegů a ještě si pochvalujem, že nám to chutná. Pokud místo konstatování "raději se tomu patru vyhnu" zajdete na návštěvu bufetu, zjistíte, že bufet má velmi slušnou návštěvnost, nikdo tam nezvrací a ani jsem nikdy neviděl nikoho po dramatické hádce s personálem vyhazovat nedojedený oběd do koše. Můžu mít připomínky k prostředí bufetu, způsobu odkládání špinavého nádobí, ale rozhodně žádné ke schopnosti provozovatele poskytnout výběr z nabídky několika  jídel denně a za přijatelnou cenu. Asi není cílem bufetu, aby servíroval michelinská jídla, ale aby poskytl dostatečně široký sortiment nabídky a to Vaše bufety velmi dobře splňují ....

Ing.Michal Chalupa - fakulta stavební

40

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

(Michal Chalupa) napsal:

Tak jsem si pročetl diskuzi k bufetům na FEL a FS a zjistil jsem, že, podle většiny příspěvků pana Karla a Ludvíka (a nekterých dalších) jsem neskutečné prase ... Já chodím na ty hnusné hotovky až z vedlejší fakulty, dokonce se mnou chodí i několik dalších kolegů a ještě si pochvalujem, že nám to chutná. Pokud místo konstatování "raději se tomu patru vyhnu" zajdete na návštěvu bufetu, zjistíte, že bufet má velmi slušnou návštěvnost, nikdo tam nezvrací a ani jsem nikdy neviděl nikoho po dramatické hádce s personálem vyhazovat nedojedený oběd do koše. Můžu mít připomínky k prostředí bufetu, způsobu odkládání špinavého nádobí, ale rozhodně žádné ke schopnosti provozovatele poskytnout výběr z nabídky několika  jídel denně a za přijatelnou cenu. Asi není cílem bufetu, aby servíroval michelinská jídla, ale aby poskytl dostatečně široký sortiment nabídky a to Vaše bufety velmi dobře splňují ....

Ing.Michal Chalupa - fakulta stavební


Jiste, bufet ma svou klientelu, a jak jsem zde uz nekde uvedl, rozhodne mi neprislusi zde tyto navstevniky bufetu zadnym zpusobem hodnotit. To co tady (alespon sam za sebe) kritizuji je skutecnost, ze v budove FEL neexistuje zadna alternativa. A ruku na srdce - myslite ze by Vam v aktualnim bufetu nechutnalo vice, pokud byste se mohl nekde pohodle usadit mimo armadu probihajicich kolemjdoucich?

Pokud mi tedy strava v bufetu z nejakeho duvodu nevyhovuje (a rozhodne si tim nestezuju na nedostatek michelinskych hvezdicek - vysokou gastronomii od podobneho podniku nikdo neocekava a myslim ze ani nevyzaduje), mam proste smulu, anebo se musim prizpusobit? Na tomhle pristupu asi bude neco spatne. Aspon me takovy pristup zni podobne jako kdybych nutil vegetariana aby jedl maso.

To co me na podobnych diskuzich mrzi nejvice, je to, ze v ceskych pomerech je zlocin ozvat se a rict ze se mi neco nelibi. Co na tom, ze nekdo neni spokojeny s tim ci onim (napr. s jidlem v bufetu) - najde se rada jedincu kteri mu vysvetli ze je vlastne vsechno v poradku a neni sebemensi duvod si stezovat. A tak si klidne sedime na svych zidlich v kancelarich, kde nabytek je starsi nez prumerny vek osazenstva, spokojene chroupame parky v bufetu a divime se proc o nas nikdo nemluvi jako o prestizni univerzite, proc nejsme na prednich mistech v zadnem rankingu (a to ani vnitrostatnim !!!), a jeste se za to spokojene placame po zadech...

41

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

(Michal Chalupa) napsal:

Asi není cílem bufetu, aby servíroval michelinská jídla, ale aby poskytl dostatečně široký sortiment nabídky a to Vaše bufety velmi dobře splňují ....

Prosím přečtěte si nejprve příspěvky výše: Mnohým přece vadí právě omezený sortiment, který rozhodně nezahrnuje: jídla čerstvá, jídla zdravá, jídla z poctivých surovin, jídla vonící, jídla hezky vypadající a, podle mě, ani jídla chutná. Pokud snad nesouhlasíte, uveďte prosím ke každé kategorii alespoň jeden příklad;)

42

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Odpověď na poslední příspěvek - naposledy jsem byl na obědě v bufetu FEL minulý týden, měl jsem neapolské plátky s farmářskými bramborami, byly chutné, voňavé a vypadaly dobře (možná jsem název spletl, ale to jistě není důležité), předpokládám, že byly vyrobeny z čerstvých surovin a nebylo mi po nich špatně ... tak to jako příklad, který jste požadoval.

43

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Tomáš Uřičář (uricatom) napsal:

To co me na podobnych diskuzich mrzi nejvice, je to, ze v ceskych pomerech je zlocin ozvat se a rict ze se mi neco nelibi.

Myslim, ze zrovna tato diskuse do vami zmineneho vzorce nezapada. Ja tady vidim lidi, kteri vyjadrili nespokojenost se stavem bufetu (namatkou vy a Sebek, take ja jsem ho mirne pomluvil) a nevidim jediny prispevek, ktery by na ne kvuli tomu zautocil. Pak tady vidim dva prispevatele, kterym chybi jista socialni vyzralost (paradoxne jeden z nich tu vyvolava kinderstube, jenze vsude, i na zapade v mladsi generaci, se prave slusne chovani povazuje za zaklad), u kterych nebyl kritizovan jejich nazor, ale opakovane sproste vystupovani, konec koncu, i vy sam jste na jeden takovy vylev reagoval. Takze vlastne je tu pravy opak toho, co popisujete, agresivni jsou ti, kteri se ozyvaji.

Mam take trochu jiny pohled na to, ze v monobloku chybi reprezentativni kavarna. Ja jsem totiz zazil, ze chybela v baracich i jinde, napriklad na UT, coz je jedna ze spickovych uni v USA, cca 50k studentu. V "nasi" budove nebylo vubec nic, proste jsme vsichni chodili jist jinam a kavu jsme si davali v mistnosti na katedre, presne jak psal kolega Sebek. Nezazil jsem, ze by nekdo na to nadaval, i proto mi prijde trochu nefer povazovat kvuli temuz FEL za horsi. I zde je v okoli dost mist, kam mohu zajit. To samozrejme neni duvod kavarnu nemit, ale proste mi to neprijde jako vyznamny problem, stejne jako vy vidim spoustu jinych veci, ktere fakultu trapi vyrazne vice.

Pro jistotu doplnim, ze se bufetu a jeho kvality nezastavam, kavarna v monobloku by mi take nevadila (jakkoliv bych do ni nejspise nechodil, mam jina oblibena mista), ale za prve opravdu nerad vidim, kdyz Diskusni forum AS FEL pada urovni prispevku na uroven nejhorsi zumpy ceskych webu, a za druhe mi tu chybi smysluplny zaver, jak uz jsem psal, kvalitni kavarnu na miste bufiku udelat nelze, cili diskuse micha nezavisle veci. V teto situaci neni zjevne, zda z ni vubec neco plyne.

44

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Petr Habala (habala) napsal:
Tomáš Uřičář (uricatom) napsal:

To co me na podobnych diskuzich mrzi nejvice, je to, ze v ceskych pomerech je zlocin ozvat se a rict ze se mi neco nelibi.

Myslim, ze zrovna tato diskuse do vami zmineneho vzorce nezapada. Ja tady vidim lidi, kteri vyjadrili nespokojenost se stavem bufetu (namatkou vy a Sebek, take ja jsem ho mirne pomluvil) a nevidim jediny prispevek, ktery by na ne kvuli tomu zautocil. Pak tady vidim dva prispevatele, kterym chybi jista socialni vyzralost (paradoxne jeden z nich tu vyvolava kinderstube, jenze vsude, i na zapade v mladsi generaci, se prave slusne chovani povazuje za zaklad), u kterych nebyl kritizovan jejich nazor, ale opakovane sproste vystupovani, konec koncu, i vy sam jste na jeden takovy vylev reagoval. Takze vlastne je tu pravy opak toho, co popisujete, agresivni jsou ti, kteri se ozyvaji.

Mam take trochu jiny pohled na to, ze v monobloku chybi reprezentativni kavarna. Ja jsem totiz zazil, ze chybela v baracich i jinde, napriklad na UT, coz je jedna ze spickovych uni v USA, cca 50k studentu. V "nasi" budove nebylo vubec nic, proste jsme vsichni chodili jist jinam a kavu jsme si davali v mistnosti na katedre, presne jak psal kolega Sebek. Nezazil jsem, ze by nekdo na to nadaval, i proto mi prijde trochu nefer povazovat kvuli temuz FEL za horsi. I zde je v okoli dost mist, kam mohu zajit. To samozrejme neni duvod kavarnu nemit, ale proste mi to neprijde jako vyznamny problem, stejne jako vy vidim spoustu jinych veci, ktere fakultu trapi vyrazne vice.

Pro jistotu doplnim, ze se bufetu a jeho kvality nezastavam, kavarna v monobloku by mi take nevadila (jakkoliv bych do ni nejspise nechodil, mam jina oblibena mista), ale za prve opravdu nerad vidim, kdyz Diskusni forum AS FEL pada urovni prispevku na uroven nejhorsi zumpy ceskych webu, a za druhe mi tu chybi smysluplny zaver, jak uz jsem psal, kvalitni kavarnu na miste bufiku udelat nelze, cili diskuse micha nezavisle veci. V teto situaci neni zjevne, zda z ni vubec neco plyne.

Jiste, bylo to ponekud vic nadnesene, mozna jsem se take docela neohrabane vyjadril. Chtel jsem si pouze povzdechnout nad tim, ze ve chvili kdy nekdo poukaze na existujici problem, dost casto se jej v ceskym luzich a hajich nekdo pokusi presvedcit o tom, ze v podstate zadny problem neexistuje, ze je vsechno ruzove, a lepsi to byt proste nemuze. Diskuze kolem kavarny/bufetu je v tomto uhlu pohledu jiste marginalni, ale v podobnem duchu se dost casto bohuzel nesou i diskuze okolo vyrazne zavaznejsich a dulezitejsich temat.

Chtel bych doplnit, ze se v zadnem pripade neztotoznuji se zpusobem jakym zde na foru bylo na "problem bufetu" upozorneno, to pri vsi ucte k autorovi (pokud tedy lze vyjadrit uctu k jedinci ktery se nema odvahu podepsat) povazuji za ponekud nedustojne a neadekvatni (anonymita nejspis dava lidem kridla).

45

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

(Michal Chalupa) napsal:

Odpověď na poslední příspěvek - naposledy jsem byl na obědě v bufetu FEL minulý týden, měl jsem neapolské plátky s farmářskými bramborami, byly chutné, voňavé a vypadaly dobře (možná jsem název spletl, ale to jistě není důležité), předpokládám, že byly vyrobeny z čerstvých surovin a nebylo mi po nich špatně ... tak to jako příklad, který jste požadoval.

čerstvé, zdravé ?

Já nechápu, proč nedělají čerstvé saláty, čerstvé sendviče, ... což je jistě jednodušší.
Nějaké suroviny pro začátek týdne by mohli třeba nakoupit na sobotním farmářské trhu, který je přes ulici.

46

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Dovolim si jeste kratce vstoupit do teto diskuse, shrnu, co jsem si z ni odnesl.

1) Budu se snazit podporit kultivovanou diskusi akademicke obce a zamestnancu o pripadnem dalsim miste obcerstveni na FEL s vyrazne odlisnou nabidkou, tak abychom znali zajem (nejen) prispevatelu fora.

2) Navrhnu provozovateli bufetu, aby vhodnym zpusobem zverejnil sve dodavatele (pokud se tyce "parku z makra" apod, diskutujici anonymove se pletou).

Jeste uvedu par uzitecnych kontaktu, ktere vedou v pripade zavady k naprave rychleji nez upozorneni na tomto foru. Za provozni zalezitosti, stav budov a poslucharen odpovida odd. TPO. Zavady lze elektronicky hlasit a jejich odstraneni sledovat na http://helpdesk.fel.cvut.cz. Dalsi zalezitosti lze projednat s vedouci TPO ing. Blechovou, blechova (at) fel.cvut.cz.

Naposledy upravil: skvor (10.09.2013 11:00:29)

47

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Hezký den,
diskuse byla pro mě poučná.
Někdo nerozlišující "si to" a "syto" pohrdá lidmi, kteří jedí jídla z buffetu.
Oč více namyšlenosti, o to méně sociální inteligence.
Já pohrdám lidmi, kteří przní podobně češtinu a obecně lidmi, kteří sice jedí jen kvalitní stravu, ale chovají se, jako by snědli exkrement třetího izraelského krále.
Ostatně čím dále více mladých lidí je MBA (v oné české transkripci) a myslím si, že by měla být matematika v prvním ročníku tak náročná, jako byla za mých časů.
Jsou prvotřídní v oblékání a paškrtných jazýčcích, nechť jsou také tak skvělí v exaktních vědách.

48

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

(Ludvík) napsal:
Jan Kyncl (kyncl) napsal:

Hezký den,
diskuse byla pro mě poučná.
Někdo nerozlišující "si to" a "syto" pohrdá lidmi, kteří jedí jídla z buffetu.
Oč více namyšlenosti, o to méně sociální inteligence.
Já pohrdám lidmi, kteří przní podobně češtinu a obecně lidmi, kteří sice jedí jen kvalitní stravu, ale chovají se, jako by snědli exkrement třetího izraelského krále.
Ostatně čím dále více mladých lidí je MBA (v oné české transkripci) a myslím si, že by měla být matematika v prvním ročníku tak náročná, jako byla za mých časů.
Jsou prvotřídní v oblékání a paškrtných jazýčcích, nechť jsou také tak skvělí v exaktních vědách.

I když to asi není mířeno na mě, tak zareaguji. Až budete komunikovat běžně ve třech jazycích, tak vám prznění některého z nich přijde jako malichernost, jinak byste nemohl komunkovat v žádném krom mateřského.  O rétorice ani nemluvě.  Slušnost je o tom nemluvit, protože nikdy nevíte, co dotyčného k chybě vede (nemoc, nepozornost, ztížené prostředí a podmínky, azylant atp.).
Národní obrození skončilo před stoletím, dnes se v češtině učí y/i a rozbor větný.  Beru, že umět psát je jistý typ dovednosti, ale smyslem psaného textu se jeho srozumitelnist při čtení. A ať si to nebo syto rozmyslím tak nebo onak, vyjde mi to nastejno, jen jedno vypadá líp.

A nakonec vysvětlení. Jsou lidé, kteří kupují ve slevě věci, které se za pár týdnů rozpadnou a kvalitní věc si nekoupí, protože stojí o pár kaček  víc. U vás tím myšlenkový proces končí. U někoho ne a zhodnotí to slovem "hlupáci". To samé platí pro kombinaci hltačů aromat/ šmakulád a "prasata". Není to pohrdání ale objektivní hodnocení. Jsem  schopen prokázat, že tato jídla škodí a míra např. rakoviny tlustého střeva v ČR o tom vypovídá poměrně kvalitně. Až někdo za 10 let zažaluje menzu a škola bude muset platit milinová odškodění za ty hnusy, co nám zkazily zdraví, , budete zas na to koukat jak vyjevení, jako když musel platit McDonald za ty svý blafy. Každej správnej Čech žvaní o divným americkým právním systému, ale asi jen 0,001% z nich je schopen si rozhodnutí vyhledat (cca 10 sec v googlu) a přečíst a pak kvalifikovaně rozhodnout, zda argumentace soudu měla smysl nebo ne (to samé Roe vs. Wade).

Hrajete si milý pane na to, co nejste. Hodnotíte to, co hodnotit ani nemáte a podle svých slov ani nechcete. Je to stejné jako když vám při slohu dali v ČR pětku za hrubky :-) V USA ani Německu se při esejích gramatika nehodnotí a vědí proč. Držte se raději tématu.

Inu, pokud jste schopen prokázat, že tato jídla škodí, tak to prokažte, jinak je to šíření poplašné zprávy.
Možná by to zajímalo i provozovatele buffetu: obrátil jste se se svým podezřením na něj?
Ve třech jazycích komunikuji běžně, přiznávám ovšem, že mateřštinu mám rád a alespoň jeden jazyk by měl člověk umět dobře.
Kde končí mé myšlenkové procesy, o tom nevíte naštěstí nic.

Obecné blbství snad nepostoupí u nás tak daleko, aby někdo po deseti letech něco vysoudil na menze, to bychom mohli žalovat i vaši střední školu.

K buffetu: kdysi jsme jako senátoři prosadili, že odešla "Blažena výborná, převýborná, též zvaná Salmonella" a bylo na provozovatele vypsáno výběrové řízení.
Dnešní členové AS FEL mohou v díle pokračovat.
Jistě, např. na univerzitě v Knoxville jsou krásné restaurace, místo s klavírem... ale v situaci, kdy rozpočet jen jejich knihovny byl větší, než celého ČVUT.

Toalety na FEL se opravovaly podle finančních možností, v situaci, kdy se propouštějí zaměstnanci a peníze prostě nejsou, považuji výsledek za umění možného.

A na závěr: označit někoho za prase a tvrdit, že jde o objektivní hodnocení... to je docela síla.

49

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

" FEL a FS nemá peníze, protože je pro podniky nezajímavá, spolupráce s ní jim nepřináší tržby nebo dokonce zisk."
Po téhle nepravdě nemá už cenu reagovat.

50

Re: Tragická jídla bufetů v Dejvicích

Kdyz nekdo napise "studenti se _musí_ cpát párkama a sekanou bez masa" v situaci, kdy je v dosahu peti minut chuze prehrsel restauraci a dve menzy, tak uz je myslim vsechno jasne. Navrhuji toto vlakno uzavrit a diskusi o tom, co vlastne lide na fakulte chteji (v ramci mozneho), pripadne prenest do casti fora, kde nebudou chodit trollove vydavajici se za nase studenty se zahranicni zkusenosti.